
Unika och omsorgsfullt skapade stengods
Berghamns Keramik erbjuder småskaligt producerat stengods präglat av personliga och omsorgsfulla detaljer som gör varje föremål unikt i sitt slag. Drejning mixas med handbyggande tekniker i ett skapande av stengods med naturen i fokus. Nedan kan du läsa lite mer om två av Berghamns Keramiks kollektioner med inspiration från det marina och säsongens trädgårdar.

Med inspiration från havet
En av signaturerna för Berghamns Keramik är att kombinera funktion med olika naturelement, såsom en förkärlek till havet. Med inspiration av det marina ämnar både form och detaljer i denna kollektion att tillsammans ge ditt rum en exklusiv och avslappnad touch av strandliv.
Trädgårdens egna mallar
Kavlade bladfat på fot i varierande storlekar, skapade efter mallar som plockats direkt från vad säsongens trädgård erbjuder. Stengodset glaseras tunt för att framhäva bladens naturliga och dekorativa ådringar.
Jag som drejar och skapar
Jag vid drejskivan heter Karin Fransson och jag är född, uppvuxen och verksam i Hässelby. Jag har alltid älskat att skapa i lera, och som utbildad beteendevetare driver jag nu äntligen sedan 2024 en hemmastudio i villan på Berghamnsbrinken. Drömmen är att på sikt kunna öppna upp för kursverksamhet och workshops nischade för olika målgrupper. Att skapa föremål som får en betydande plats hemma hos någon annan är en kittlande känsla. Hoppas du hittar något du tycker om bland mina stengods och välkommen till Berghamns Keramik.
Stengods, lergods
och allt däremellan.
Vad är stengods?
Stengods är en typ av keramiskt material som tillverkas av en specifik blandning av lera och mineraler och bränns vid mycket hög temperatur, vanligtvis mellan 1200 och 1300 grader. Den höga temperaturen gör att stengodset blir hårt och hållbart, nästan som sten. Till skillnad från andra keramiska material, som lergods, har stengods en låg porositet och är nästan helt ogenomträngligt för vatten och vätskor, även utan någon glasyr. Stengods används ofta till vardagsföremål som koppar, tallrikar och krukor på grund av dess slitstyrka och tålighet mot både värme och kyla. Det har också en mattare, robustare yta jämfört med exempelvis porslin. Stengods har tack vare det en rustik och naturlig estetik.
Vad är skillnaden mellan stengods och lergods?
Skillnaden mellan stengods och lergods ligger framförallt i materialets sammansättning, bränntemperatur och hållbarhet. Stengods bränns vid mycket högre temperaturer, omkring 1200-1300 grader, vilket gör materialet hårt och nästan vattentätt. Lergods däremot bränns vid lägre temperaturer, cirka 900-1100 grader, och är också mer poröst. Det gör att lergods absorberar vatten om det inte är glaserat. Lergods är oftast lättare än stengods men också mindre tåligt och kan lättare spricka eller gå sönder. Stengods är därför mer lämpligt för föremål som används dagligen och som behöver tåla slitage, medan lergods ofta används för dekoration eller lättare bruk.
Vad är skillnaden mellan stengods och keramik?
Keramik är ett brett begrepp som innefattar alla material som görs av lera och sedan bränns, däribland lergods, stengods och porslin. Stengods är med andra ord en typ av keramik, men inte den enda. Det som särskiljer stengods från andra keramiska material är dess hårdhet och hållbarhet, som uppnås genom att bränna det vid mycket höga temperaturer. Medan keramik kan omfatta allt från enkla lerkrukor till fina porslinsföremål, kännetecknas stengods av sin täta och slitstarka struktur. Generellt sett är stengods mer motståndskraftigt mot vätskor och temperaturväxlingar än många andra keramiska material, vilket gör det idealiskt för daglig användning.
Vad är skillnaden mellan stengods och porslin?
Stengods och porslin är båda typer av keramik, men de skiljer sig i sammansättning, bränningstemperatur och kvalitet. Porslin tillverkas av finare och renare lertyper, ofta kaolinlera, och bränns vid mycket höga temperaturer, vilket ger en väldigt hård, glasliknande yta. Porslin är vanligtvis tunnare och genomskinligt i vissa delar, medan stengods är tjockare och har en mattare, mer robust yta. Stengods är också något mindre sprött än porslin och är mer motståndskraftigt mot stötar. Porslin används ofta till finare serviser, medan stengods passar bra för vardagligt bruk på grund av sin tålighet och slitstyrka.
Är stengods hållbart?
Ja, stengods är mycket hållbart tack vare sin höga densitet och hårdhet, som uppnås genom bränning vid höga temperaturer. Det är motståndskraftigt mot både repor, fläckar och temperaturskillnader, vilket gör det lämpligt för daglig användning. Stengods är mindre benäget att gå sönder vid stötar jämfört med tunnare material som porslin. På grund av dess låga porositet absorberar stengods inte vatten eller andra vätskor, vilket minskar risken för sprickor vid temperaturförändringar och gör att det håller länge, även vid intensiv användning.
Är stengods miljövänligt?
Ja, stengods är miljövänligt och tillverkat av säkra och naturliga material, såsom lera och kvarts utan skadliga gifter. Det är ett särskilt miljövänligt val när det tillverkas på ett hållbart sätt och dess långa hållbarhet gör att det kan användas under många år.
Kan man diska stengods i diskmaskin?
Stengods är generellt sett säkert att diska i diskmaskinen, eftersom det är både hållbart och vattentätt. Många stengodsföremål är också behandlade med glasyr som skyddar dem ytterligare mot repor och fläckar vid diskning. Produkter från Berghamns Keramik rekommenderas dock att handdiskas för att säkerställa lång livslängd och för att stengodsen ska behålla färg och glasyr. Vissa föremål kan också ha ömtåliga dekorationer eller detaljer som endast ska torkas varsamt med fuktig trasa.